Wat is inzicht?

Wat is inzicht?

Inzicht ontstaat wanneer je afstand neemt van je automatische reactiepatronen. Er ontstaat steeds meer ruimte in ieder moment om andere keuzes te maken, doordat je je bewust wordt van je gedachten, emoties, sensaties in het lichaam en gedrag. Je gaat zien dat je niet mee hoeft te gaan in dat wat je in eerste instantie ervaart.

Er zijn vele methoden om tot inzicht te komen. De gemeenschappelijk factor is de bereidheid om jezelf te openen voor alles wat zich aandient in je denken, voelen en gedrag en dit als mogelijkheid te zien om verder te verdiepen in inzicht.

Het Centrum laat zien dat inzicht iets is dat bij ons dagelijks leven hoort. Elk moment in het leven biedt nieuwe mogelijkheden tot inzicht. Je kan het op verschillende manieren opdoen, onder andere door deel te nemen aan onze groepsactiviteiten of individuele sessies.

Elke dag

Iedereen lost elke dag (kleine) problemen op en maakt de hele dag door keuzes. Om dat te kunnen, zijn we continue op onze eigen manier bezig met het verwerven van inzicht. Als je wilt beseffen hoe iets werkt, ga je kennis opdoen. Je gaat proberen, oefenen en erover spreken. Ervaring opdoen. Je leert en groeit. Inzicht is daar een belangrijk onderdeel van. Je kan je ook bewust richten op het opdoen van inzicht. Dit hoort bij ieder ontwikkelingsproces. En ontwikkelen hoort bij het leven.

Betekenis ‘ inzicht ‘

in·zicht (het; o; meervoud: inzichten)

mening

kijk op de zaak

besef, bewustzijn: tot inzicht komen

Bron: Van Dale

Westerse psychologie

Een aantal westerse psychologische methoden (zoals psychotherapie) en gesprekken zijn gericht op het zichtbaar maken en begrijpen van patronen. Patronen van ons handelen, onze overtuigingen en gevoelens die onbewust zijn, maar wel ons ‘ik’ lijken te definiëren. Door ze bewust te maken krijgen we de mogelijkheid er iets mee te doen. Dan ontstaat er ruimte voor verwerking, verandering en genezing. Andere psychologische methoden (zoals oplossingsgerichte therapie) zijn meer gericht op het opdoen van inzicht in hoe problemen in het nu kunnen worden opgelost. Met cognitieve therapie leer je disfunctionele gedachtenpatronen om te buigen in meer helpende gedachtenpatronen.

Counseling en coaching richten zich op hun eigen manier op het opdoen van inzicht, beide zijn voortgekomen uit de Westerse psychologie. Bij het Centrum kan je terecht voor westerse psychologische methoden.

Lichaamsgerichte methoden

Lichaamsgerichte methoden zoals haptonomie, lichaamswerk, maar ook (Integrale) Yoga, ademhalingsoefeningen en andere methoden die met het lichaam werken helpen je jouw ‘lichaamsbewustzijn’ te vergroten. Aan de hand van lichamelijke gewaarwordingen, lichaamshouding of ‘de taal’ die het lichaam spreekt, ontstaat inzicht over onszelf en onze (eerst onbewuste) patronen. Door met het lichaam te werken, kunnen spanningen en emoties loskomen en verwerkt worden. Bij het Centrum kan je terecht voor diverse lichaamsgerichte methoden.

Oosterse psychologie

Vanuit de oosterse psychologie kan je inzicht zien als het leren ervaren van de werkelijke aard van de realiteit in ieder moment dat zich aandient. Inzicht in onze psyche en in ons ‘ik’ ontstaat door het vergaren van kennis en door het beoefenen van bijvoorbeeld meditatie of mindfulness. Zodra de beoefening zijn vruchten afwerpt, ontstaat een andere, meer complete ervaring van de werkelijkheid. Je gaat bijvoorbeeld ervaren dat alles veranderlijk is; gedachten, gevoelens, onze ervaringen, en ook ons leven in zijn totaliteit. Zelfs ons ‘ik’ is aan verandering onderhevig.

Het beseffen hiervan kan heel relativerend werken en het kan je aanzetten tot het maken van goede levenskeuzes. Het leven is immers kostbaar en tijdelijk. We houden vaak vast aan tijdelijke zaken. Dat vasthouden kan een bron van teleurstelling en lijden worden omdat alles wat tijdelijk is, ook weer voorbij gaat. De oosterse psychologie biedt hiervoor alternatieven. Bijvoorbeeld door je te helpen bij het ontwikkelen van acceptatie, loslaten, geduld en mededogen. Hierdoor kom je kalmer, bewuster en gelukkiger in het leven te staan en leer je goede keuzes te maken.

Door het beoefenen van mindfulness of meditatie krijg je vanzelf meer aandacht voor het moment. En ook wordt je nieuwsgierig naar alles wat er verder nog te ontdekken is op het pad van inzicht. Dit pad leidt tot steeds meer energie, vreugde, kalmte, concentratie en gelijkmoedigheid.

“Inzicht is zien wat er werkelijk is, ieder moment opnieuw. Daardoor ontstaat ruimte om (anders) te kiezen.”

Bij het Centrum kan je terecht voor diverse oosterse methoden.

Klik hier om een overzicht van alle activiteiten te zien!

Of lees hier ons laatste nieuws.